Co zrobić z olejem po smażeniu pączków?

PWiK apeluje: nie wylewajcie go do kanalizacji!
paczki-pixabay

Jutro (24 lutego) wypada Tłusty Czwartek. Z pewnością w wielu domach zagoszczą pączki, chrusty, faworki – kupione w cukierki lub wykonane samodzielnie.

W przypadku domowych wypieków, problemem może być pozostały po smażeniu olej.  Co z nim zrobić? Zwykle bez zastanowienia jest on wylewany do zlewu lub do toalety. Jest to jednak duży błąd. 

– Oleje w niższych temperaturach tężeją i przyczyniają się tworzenia zatorów w sieci kanalizacyjnej. Dlatego nie należy ich wylewać do kanalizacji. Niestety takie sytuacje są często spotykane. Na zdjęciu przedstawiamy jedną z nich. Widać jak tłuszcz zalega w rurze – mówi Magdalena Ruta, specjalistka ds. promocji w PWiK w Głogowie.

tłuszcz w kanalizacji

Co  zatem zrobić z pozostałym olejem po smażeniu? Większe ilości najlepiej zlać do butelki lub słoiczka i w zamkniętym pojemniku wyrzucić do odpadów zmieszanych. Pozostałości oleju na patelni można zebrać ręcznikiem papierowym i także wyrzucić do odpadów zmieszanych. 


Nadesłane przez: PWiK w Głogowie