Dawne i niedawne smaki Dolnoślązaków w głogowskim muzeum

11 września w MAH rozpoczynają się Europejskie Dni Dziedzictwa
na zdjęciu plakat zapowiadający Europejskie Dni Dziedzictwa organizowane w Muzeum Archeologiczno-Historycznym w Głogowie

Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Głogowie kolejny raz włącza się w działania związane z Europejskimi Dniami Dziedzictwa. Hasło przewodnie tegorocznej edycji EDD brzmi „Smaki dziedzictwa” i właśnie owym smakom poświęcone będą spotkania organizowane w MAH.

W tym roku Europejskie Dni Dziedzictwa rozpoczną się 11 września i zakończą się 19 września. Dawne i niedawne smaki Dolnoślązaków będą tematem pierwszej prezentacji w MAH.

– Na dolnośląskich stołach królowała zupa przyrządzana na tysiąc sposobów. Ale nie tylko. W domach przyrządzano również wiele potraw jednogarnkowych. O tym, jakie to były potrawy, opowiem już w najbliższą sobotę, 11 września

– mówi Anna Wawryszewicz, etnolog z Działu Organizacji Wystaw i Edukacji MAH oraz gospodarz spotkania, które rozpocznie się o godzinie 15.00.

W sobotę, 18 września odbędą się w muzeum dwa wykłady. Agnieszka Górska z Działu Regionalistycznego opowie o głogowskim stole. Bohaterem spotkania, które poprowadzi Paulina Lemańska, będzie natomiast roślina nierozerwalnie związana z Głogowem, czyli głóg. Obydwa wykłady rozpoczną się o godzinie 13.00.

Wszystkim zainteresowanym udziałem w przedsięwzięciach realizowanych w Muzeum Archeologiczno-Historycznym w ramach EDD przypominamy, że w soboty wstęp do MAH jest bezpłatny.

Źródło: Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Głogowie.