Jeszcze w tym roku ruszy budowa kolejnego bloku w ramach TBS.

Już w październiku planowane jest oddanie budynku nr 16.
DGL News

W budynku TBS nr 16 powstanie 7 mieszkań 2-pokojowych oraz 25 mieszkań 3-pokojowych, w dwóch wariantach rozdzielenia kuchni: kuchnia jako oddzielne pomieszczenie oraz aneks kuchenny w pokoju dziennym. Całość zaprojektowano tak, aby każdy najemca, zarówno osoby starsze jak i rodziny z dziećmi miały dogodne warunki mieszkalne.

TBS nr 16

Nie zapomnieliśmy o osobach, z trudnościami w poruszaniu się. Z tego powodu wejście do klatek chodowych zaprojektowano tak, aby było na poziomi gruntu. Dwa z mieszkań parterowych, dostosowane zostały do potrzeb osób niepełnosprawnych. Mieszkania na parterze będą miały wydzielony kawałek zieleni, na którym będzie można stworzyć miejsce do relaksu i wypoczynku. Miłośnicy ogródków na pewno będą zadowoleni. Mieszkania na I i II piętrze zostaną wyposażone w balkony. Budynek swoją formą nawiązywać będzie do dotychczasowej zabudowy tego miejsca tj. budynków koszarowych i będzie to bliźniaczy blok do powstałego obok TBS nr 15 – mówi Robert Musiał, prezes TBS w Głogowie.

TBS nr 16

Oddanie budynku do użytkowania zaplanowano do 10 października. Wraz z oddaniem budynku otwarty zostanie plac zabaw, który na pewno będzie uciechą dla najmłodszych. W planach również jest zagospodarowanie terenu zielonego tak, aby był on miejscem wyciszenia i odpoczynku. W pobliżu znajdują się sklepy, szkoły, biblioteka, kościół, przystanki, powstaje również nowa galeria.

Mieszkania w tej lokalizacji cieszą się bardzo dużą popularnością, więc wniosków o najem przybywa w ostatnim czasie naprawdę dużo. Tych, którzy nadal czekają na swoje „M” uspokajamy: jeszcze w tym roku rusza budowa kolejnego budynku. TBS zawnioskował do Bank Gospodarstwa Krajowego o kredyt w wysokości 2.500.000,00 zł. Wniosek jest weryfikowany przez BGK. Wartość realizacji kolejnego budynku TBS nr 17 wyniesie ponad 7 mln złotych – mówi Robert Musiał, prezes TBS w Głogowie.

Zobacz jak będzie wyglądało nowe osiedle TBS po zakończeniu inwestycji:

Zdjęcia: Marta Dytwińska-Gawrońska