W piątek, 24 maja uczniowie Szkoły Podstawowej nr 9 w Głogowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, które poprowadził ekspert kulinarny współpracujący z Akademią Uwielbiam – Michał Magiel Myszkiewicz.
Zajęcia te były nagrodą główną w ogólnopolskim konkursie w ramach programu edukacyjnego Akademia Uwielbiam. Podczas warsztatów młodzi ludzie nie tylko poznali tajniki sztuki kulinarnej, przygotowali doskonałe potrawy, ale także świetnie się bawili. Na zakończenie spotkania otrzymali upominki, a szkoła i koordynator programu – bony podarunkowe.
W tegorocznej edycji Akademii Uwielbiam udział wzięło w sumie ponad 160 000 uczniów z całej Polski. Szkołę Podstawową nr 9 reprezentowała grupa 20 uczniów, wśród której znalazła się Patrycja Kurkiewicz z klasy 8b ze swoim wyśmienitym przepisem na canelloni z warzywnym leczo i filetem polanym sosem tzatziki. Dzięki jej autorskiemu pomysłowi szkoła zdobyła jedną z trzech głównych nagród w ogólnopolskim konkursie.
-Sam pomysł, jak i kreatywne wykorzystanie produktów, zasłużyły na nagrodę główną – cieszy nas, że uczniowie zainspirowali się i skorzystali z wiedzy, która została przekazana podczas zajęć Akademii Uwielbiam. To bardzo ważne, aby od najmłodszych lat zdobywać umiejętności w zakresie zdrowego stylu życia, zasad odżywiania, gotowania i niemarnowania żywności, które zaowocują dobrymi nawykami w przyszłości. Celem programu jest również inspirowanie w odkrywaniu swoich możliwości kulinarnych oraz zachęcanie do samodzielnego gotowania – powiedziała Magdalena Chrapla, Manager ds. Społecznej Odpowiedzialności Grupy Maspex.
Nagrodę główną odebrała Dyrektor Barbara Markowska – Oling oraz szkolny koordynator konkursu Justyna Zarazińska.
Podczas finałowych warsztatów uczniowie zostali podzieleni na trzy stanowiska. Każda grupa przygotowała dwa przepisy: danie główne i deser lub przekąskę. Profesjonalnych porad i instrukcji udzielił kucharz – Michał Magiel Myszkiewicz.
Do przygotowania były między innymi dania makaronowe tj. makaron spaghetti z kurczakiem, cukinią i pesto, makaron pióra ze szparagami oraz sałatka z wędzonym łososiem. Na deser uczniowie przygotowali trufle czekoladowe i okazały tort naleśnikowy, który był idealnym zakończeniem pysznego poczęstunku.
Wszyscy uczestnicy warsztatów dostali nagrody: uczniowie paczki z produktami Lubella, Krakus, Łowicz, Kotlin, DecoMorreno, a szkoła bon o wartości 1500 zł.Uczniowie czekają na kolejną edycję konkursu, która już za rok!
www.akademiauwielbiam.pl
Inspiracje z przepisami od Akademii Uwielbiam na www.akademiauwielbiam.pl
Tekst i zdjęcia nadesłała Justyna Zarazińska.